Gör (ännu) smartare prioriteringar med Eisenhower och NUF.
Under lång tid har Eisenhower-matriser varit den gyllene standarden när det är dags att prioritera idéerna som kommit fram inför ett projekt. Du känner säkert igen den klassiska ”impact-effort”-skalan där teamet tillsammans bedömer de olika idéernas potential och hur mycket som krävs för att genomföra dem? Ett enkelt och visuellt tydligt koncept som jag använt under lång tid och som oftast fungerar riktigt bra.
NUF said!
Men det jag framför allt tänkte tipsa om idag är NUF-testet, som fått sitt namn från de tre rubrikerna New, Useful och Feasible. Det här tycker jag är ett ännu tydligare sätt att prioritera sin backlog eller idéer.
NUF-testet använder två tydliga kvalitetsparametrar för att bedöma idén:
Har den ett nyhetsvärde? Finns det en “wow-faktor”?
Är den användbar? Tillför den värde för användaren?
Dessa vägs upp av idéns ”feasibility” (kanske görlighet på svenska?!) alltså hur genomförbar den är inom tid och budget.
Börja med att rita upp fyra kolumner på din whiteboard eller digitala samarbetsyta. Längst till vänster hamnar rubrikerna för varje idé eller funktion och sedan följer tre kolumner för New, Useful och Feasible.
Nu ska teamet tillsammans hitta ett poängvärde från 0-10 för respektive rubrik. I en mindre och mer samspelt grupp brukar det gå bra att helt enkelt resonera sig fram och komma överens om respektive poäng. Ett bra alternativ är att låta deltagarna individuellt ta fram sina poäng och sedan använda ett genomsnitt för den slutliga sammanställningen.
Proffstips! Många gånger går det bra att använda samma skala för de tre rubrikerna, men ibland kanske du vill begränsa tyngden för exempelvis ”New” till 0-5 istället. Bra för exempelvis interna projekt där funktionens nyhetsvärde kanske har en mer begränsad betydelse än i en konsumentapplikation.
När varje idé har poängsatts räknar du snabbt ihop värdet på varje rad och använder dina superskills för att sortera kolumnen efter högst totalbetyg. Boom – så blir er projektprioritering klar på mindre än 30 minuter! 🙌
Har du andra favoritmetoder att dela med dig av eller som du vill att jag tipsar om? Hör gärna av dig till mig på david@innovationskonsulten.se eller via LinkedIn.
Du kan också prenumerera på mitt nyhetsbrev (se nedan) för att få dessa tips och andra nyheter direkt till din mailkorg.
Tack till Nielsen Norman Group och Design Sprint Academy för bilderna!