Är du nyfiken på att prova en designsprint tillsammans med ett av Sveriges mest erfarna sprintteam som har beprövade och dokumenterade resultat? Här kan du läsa mer om metoden Google Design Sprint och se om det kan vara något för er.

 

Vad är en Google Design Sprint?

Google Design Sprint är en av världens mest använda och uppskattade tjänstedesignmetoder. För ungefär 10 år sedan försökte ett team som jobbade med utvecklingen av Google Hangouts (numera Google Meet) att hitta mer effektiva sätt att snabbt komma vidare från idé till beprövade insikter.

På beprövat Google-manér valde teamet att göra hela processen open-source – de skrev helt enkelt en bok och tog fram en webbplats fylld med resurser för att sprida de nya metoderna till så många som möjligt. Idag används designsprinten av olika team över hela världen för att lösa olika typer av affärsutmaningar snabbt och effektivt.

Så går en designsprint till – dag för dag

Här beskriver vi en 5 dagar lång designsprint men metoden går också att använda i kortare processer.
Vad som passar bäst beror på organisationens förutsättningar och problemets karaktär.

Inför designsprinten – det behöver du tänka på

När ni har ett problem som har visat sig svårt att komma vidare med kan tjänstedesign och en Google Design Sprint vara ett bra sätt att snabbt nå resultat.

Inför en designsprint behöver ni bara bestämma vilken utmaning ni vill lära er mer om och vilka som ska vara med i ert sprintteam.

Chatta gärna med oss via boten lite längre ner på sidan för att få kostnadsfri feedback på era sprintbehov.

Dag 1 – förstå behoven och möjligheterna

Den första dagen i designsprinten handlar om att hela sprintteamet ska få en så gemensam bild som möjligt av den utmaning som ligger framför oss.

Vart vill vi nå på 2-3 års sikt och vilka hinder finns längs vägen? Fler röster får komma in som “experter” som vi intervjuar och lär oss av för att få så komplett bild som möjligt.

Dag 2 – utforma inspirerade lösningar

Efter att ha stannat i princip en hel dag i problemet brukar det vara skönt att komma vidare till dag 2 som handlar om att hitta lösningar.

Alla sprintdeltagare har med ett inspirationsexempel som vi lär oss av för att inte behöva uppfinna hjulet på nytt. Sedan tar vi fram lösningsidéer som ska ligga till grund för vår kommande prototyp.

Dag 3 – välj innehåll att testa

Efter att varje sprintdeltagare har fått ner sina idéer på papper fokuserar vi under sprintens tredje dag på att tolka, förstå och analysera. Genom att deltagarna inte får presentera sina idéer utan de får tala för sig själv hjälper hela teamet till att bygga vidare på de initiala idéerna.

När vi enats om vilka idéer vi vill ta vidare och testa gör vi tillsammans en storyboard för vår prototyp.

Dag 4 – utforma en prototyp

Under sprintens fjärde dag behöver normalt sett inte hela sprintteamet vara samlat. Här jobbar istället vår UX-designer tillsammans med designsprintens ägare/beställare utifrån teamets storyboard för att förvandla de kanske lite luddiga idéerna till något som är lätt att ta till sig och tycka till om. Vi tar också fram ett detaljerat manus för morgondagens användartester.

Dag 5 – testa prototypen

Prototypen är ofta digital och klickbar men kan också vara exempelvis en fysisk miljö eller en 3D-printad produkt. Vår intervjuexpert genomför de fem användarintervjuerna samtidigt som resten av sprintteamet lyssnar på testerna och noterar insikter och idéer som kommer fram och som kan ligga till grund för fortsatt utvecklingsarbete.

Nyfiken ännu?

Kontakta mig på david@innovationskonsulten.se eller 070-6640565 eller använd formuläret lite längre ner så tar vi en dialog om hur designsprinten skulle kunna hjälpa till att lösa era utmaningar.

Just nu! Hör av dig till mig så får du kostnadsfritt ett exemplar av boken “Sprint” av Jake Knapp i pocketutgåva.

Några exempel på genomförda designsprintar

Från teknikidé till affärsmässig tjänst – på bara fem dagar

En universitetsnära startup behövde provtrycka och utveckla sin affärsidé.

Med en Google Design Sprint hjälpte vi till att få in fler kundröster om hur arbetssäkerheten och arbetsergonomin inom industrin behöver förbättras och inspirerades av några av världens ledande företag inom AI.

Användartesterna gav viktiga insikter om hur kunder vill köpa och använda denna typ av tjänster, från mobiltelefoner till fast monterade kameror. Effekten blev en prototyp som direkt kunde ligga till grund för fortsatt utveckling.

Hur kan vi få fler familjer att hålla ihop?

Piteå kommun hade de senaste åren sett en tydlig ökning av antalet barn och unga som behövde placeras i boende utanför hemmet och därmed separeras från sina föräldrar. Vi använde tjänstedesign och Google Design Sprint för att bättre förstå bakomliggande orsaker och hitta sätt att tidigare komma in med mindre drastiska åtgärder.

Under designsprinten jobbade kommunens ungdomsgrupp tillsammans med socialsekreterare och Polisen för att hitta nya tänkbara sätt att minska problemen kring de vanligaste riskgrupperna.

Det upplevdes mycket positivt för organisationer som annars bara möts när det inträffat tråkigheter att kunna samverka under så positiva och kreativa former som en designsprint.

Vilka är morgondagens affärsmodeller?

Tillsammans med en stor industrikoncern genomförde vi en designsprint för att undersöka med vilka affärsmodeller som konsumenter kan tänkas vilja interagera med varumärket på tidshorisonten 3-5 år. Med fokus på mobila kanaler, framför allt företagets befintliga mobilapp, kom det fram idéer kring allt från matleveranser till förmedling av försäkringar och bevakningstjänster.

Utifrån användartesterna kunde vi få mycket tidig och relevant feedback om olika målgruppers förväntningar om framtiden, något som blev viktigt vid prioritering av kommande features i roadmapen för mobilappen.

Användarintervjuerna gav också flera värdefulla “aha-ögonblick” som utmanade de rådande uppfattningarna om företagets kunder.

 Vad behöver ni?
Ge mig en brief på två minuter

Funderar du på om en designsprint kan vara en bra metod för att lösa någon av era utmaningar? Chatta några minuter med bot-versionen av mig så återkommer riktiga jag inom kort med förslag på metoder för att lösa era utmaningar. Dessutom får du just nu en pocketversion av boken “Sprint” av Jake Knapp. Helt kostnadsfritt och no strings attached.

(Om du inte är förtjust i chatbottar går det också bra att maila direkt på david@innovationskonsulten.se)

Några organisationer jag sprintat med

logo-volvo-penta.png
logo-hermelinen.png
logo-pitea.png
logo-ltu-business.png
logo-tullveket.png
logo-elektrikerna.png